Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kontakty + PORADNA

   

V případě potřeby mě neváhejte kontaktovat na mé e-mailové adrese: lukas@modernizpev.cz     
   
   
  


Diskusní fórum přemístěno sem: 
Níže už přidávat příspěvky nelze. Nové dotazy pište na nové stránky Pěvecké poradny.
   
   
  

Aktuální informace o mě hledejte na mém novém webu:
www.lukasjindra.cz

  

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Dotaz

(Josef, 3. 11. 2009 20:07)

Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat jestli také vyučujete klasický zpěv ? Mám mnoho zkušeností se sborů , které zpívají klasiku a chtěl bych se ted věnovat sólovému zpěvu je možné od Vás dostávat lekce ,které by mi pomohly se dál zdokonalovat? Popřípadě mi poradit kdo by mi poradil z mého okolí já pocházím z Jihlavy. Děkuji za odpověď. Josef

RE: Dotaz...

(Lukáš Jindra, 2. 11. 2009 17:25)

Dobrý den,
to, co se vám přihodilo, bude zřejmě psychický blok po nezdařených zkouškách. Bohužel zpěv s psychikou někdy až příliš souvisí. Dost možná bude nutné tento blok citlivým přístupem nějakého šikovného pedagoga postupně odblokovat.
Samozřejmě vám ale na dálku nemohu říct, jak čistě intonujete a tedy, jestli vaše obavy z veřejné produkce jsou oprávněné či nikoli.
Co se týče výšek, to bude problém techniky. To, kam vám hlas přeskakuje, se v Česku nejčastěji označuje jako "falzet" nebo "fistule", ale jsou pro to i jiná pojmenování. Pomocí správné techniky se ale dá stejných výšek dosáhnout hlasem, který bude mít plnohodnotnou barvu a sílu ve srovnání s tóny spodnějšími, ale to už je práce pro pěveckého pedagoga.
V jižních Čechách si bohužel na žádného pedagoga nevzpomínám, takže asi budete muset dál pátrat sama. V (snad) dohledné době plánuju pro mimopražské žáky výuku prostřednictvím služby Skype, takže budete-li mít rychlý internet a kvalitní sluchátka s mikrofonem, bude jednou třeba možné uskutečnit konzultaci tímto způsobem.
Víc vám v tento moment asi nepomůžu.
Držím palce ve vašem snažení a ať vám to zpívá!
Lukáš Jindra

Dotaz...

(Lucie, 1. 11. 2009 19:24)

Dobrý den,
Ráda bych k Vám také chodila, protože se mi líbí Vaše metody a věřím, že byste mi se zpěvem opravdu pomohl. Ale jak vidím, máte plno a do Prahy i do ostatních měst to mám daleko:/. Navíc studuju, takže by to bylo opravdu náročný:(.
Zpěv mě opravdu baví, ráda bych se mu věnovala více, ale nevím zda "na to mám".
Hudební sluch mám určitě, jelikož jsem několik let chodila na klávesy, poté i na kytaru, kde jsem zpívala i hrála. Jako malá i pár let do sboru, nevadilo mi zpívat před lidma. Potom přišel ale zvrat, když jsem dělala zkoušky do jiného sboru a oni mě nevzali. Ani jsem nevěděla proč přesně. Od té doby před lidma nezpívám, protože se bojim, že to bude falešně...
Vlastně si od té doby ani nejsem jistá, jestli jsem zpívat někdy uměla. Doma sice trénuju denně, ale myslím, že to nestačí.
Mým problémem je hlavně to, že nevyzpívám vůbec výšky..a často přecházím do "jiného hlasu"(Omlouvám se, ale zapomněla jsem, jak se to nazývá..myslím, že se tím hlasem zpívá ve sboru...)...V mém zpěvu je jistě ještě více problémů, ale tento je nejzásadnější, protože sama nevím, jak se toho mám zbavit. A když už se mi povede jít do výšky normálně, tak se snažim až moc, že to ani nezní přirozeně...Chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, co s tím...nebo jestli neznáte nějakého hlasového poradce nebo soukromého učitele v jižních čechách.
Předem děkuji za Vaši odpověď

RE: Dobrý den.

(Lukáš Jindra, 19. 10. 2009 9:38)

Dobrý den,
v rozvrhu pro tento trimestr mám už termíny pro žáky s pravidelnou docházkou všechny zaplněny. Nicméně mám vyhrazeno nemálo termínů pro žáky, co nemohou nebo nechtějí chodit pravidelně a v těchto časech se tito žáci různě podle svých možností střídají. Já sice v tuto chvíli nové žáky nepřijímám, ale když má někdo akutní problém, snažím se pomoct. Talentovky na konzervatořích bývají kolem ledna, takže vám jde o zřejmě o intenzívní 2-3 měsíce, kdy na sobě budete muset hodně zamakat. Proto, pokud byste brala to, že byste přijela pokaždé v jiný termín, podle toho o který nepravidelný termín v daném týdnu mí žáci neprojevili zájem a nebo byste nahradila nějakého žáka, který hodinu odvolal, tak by nemusel být problém se dohodnout. Napište mi na můj mail, jak jste na tom časově a já pro vás zkusím něco vymyslet. A ještě mi připište, jestli chcete pomoct jen se zpěvem nebo i s hudební naukou, která je také velice důležitá!
Mějte se hezky!
Lukáš Jindra

Dobrý den.

(Lucka, 18. 10. 2009 23:05)

Chtěla jsem se zeptat,jestli by jste mi mohl pomoci k přípravě na příjímací zkoušky na konzervatoř-obor zpěv.Jsem z Olomouckého kraje a výuce u vás bych se mohla věnovat i dopoledne.V dojíždění bych se v rámci možností snažilo podřídit. Za odpověď předem moc děkuji...Lucka

RE: dotaz ..

(Lukáš Jindra, 29. 9. 2009 10:31)

Dobrý den,
prosím, pošlete mi na můj mobil (viz výše) svůj kontakt a já se vám pokusím někoho najít.
Lukáš Jindra

dotaz ..

(Vanessa, 29. 9. 2009 8:21)

A vy neznáte někoho kdo bÿ mohl o víkendu¨?Moc mi na tom záleží a nevím kde najít pomoc.

RE: dotaz ..

(Lukáš Jindra, 29. 9. 2009 0:25)

Dobrý den,
bohužel vás zklamu. Ještě nemám svůj vlastní prostor a tak učím jen v pronajatých učebnách soukromých škol - tedy v současné době není možné ke mě chodit o víkendu.
Vaši situaci vám vůbec nezávidím - nejen že není lehké najít výuku o víkendu, ale výsledky se dostavují velmi pomalu, pokud člověk nemůže pravidelně trénovat.
Ale nic není neřešitelné. :-) Když budete hledat, jistě najdete lektora učícího o víkendech a pokud máte problém trénovat doma, je možno trénovat třeba v komerčních zkušebnách. :-)
Co se týče vašeho posledního dotazu - vše je velmi relativní. Každý má svou "startovní čáru" úplně jinde, každý se zlepšuje jiným tempem, má jinou píli, jinou trpělivost, jinou vnímavost, jiné vlohy... A každý také chápe jinak pojem "dobře zpívat". Obecně ale můžu říct, že zpívat se může naučit každý, ale skvělým světovým zpěvákem může být jen málokdo.
Přeju vám hodně štěstí ve vašem snažení a hladně držím palce, abyste na to našla prostor a čas!
Lukáš Jindra

dotaz ..

(Vanessa, 28. 9. 2009 21:30)

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na vaši výuku zpěvu. Vždycky jsem chtěla zpívat, jen mi nikdy nepřišlo, že to umím. Můj děda měl kapelu a mamka zpívala ve sboru a i když se o ní prala jedna kapela, tak toho nikdy nevyužila a ted jí to moc mrzí. Říkala mi její názor na mě. Řekla mi, že když se snažím, tak mi to i jde, ale že musím trénovat a na to já mám čas a ani místo. Studuju a pořád se učím. Mám čas jedině o víkendech a nevím zda by šlo aby výuka probíhala i o víkendu. Doma nemůžu pomalu ani mluvit abych nevzbudila mladší sestru a zpívat bych už vůbec nemohla. Nevím kam se mám obrátit, proto jsem to vyzkoušela tady u vás. A mám ještě jeden dotaz. Učit jste už někdy zpívat někoho kdo to vůbec neuměl a nakonec zpívá dobře? Budu se moc těšit na odpověd. Přeju krásný zbytek dne

Poděkování

(Aneta, 21. 9. 2009 11:58)

Děkuji Vám mockrát, Vaše odpověď mi promluvila z duše a velmi mě podpořila! :)

RE: Kuriozní dotaz :D

(Lukáš Jindra, 21. 9. 2009 10:22)

Dobrý den.
Nejsem odborník přes genetiku a nevím o tom, že by byl v tomto směru prováděn nějaký výzkum.
Nemám tedy svůj názor nijak vědecky podložen, nicméně má zkušenost mi napovídá, že v oblasti hudebního nadání nemusí mít dědičnost zásadní vliv.
Soudím tak i z vlastní zkušenosti. Já jsem z rodiny "nezpěváků". Všichni měli "normální" zaměstnání a nikdy se u nás nikdo muzice nevěnoval. Já jsem byl jediný, kdo se "nepovedl" a dal se na hudbu. A také jsem byl z této své cesty zrazován. A lidská psychika je v této oblasti velmi citlivá! Zpěv je hodně o emocích, o zcela osobních a intimních citech a když vám v rodině nevěří, tak je pro člověka hodně těžké jít svou cestou a následně je prakticky nemožné se před nimi tímto uměleckým způsobem "emocionálně obnažovat". Znám to moc dobře, protože to samé jsem sám zažil a možná se budete divit, ale já dodnes svým rodičům z těchto důvodů nezazpívám. Právě kvůli tomu jsem začal zpívat až ve 20 letech, když jsem byl už dostatečně psychicky vyzrálý, odolný a silný vymanit se z "rodinného zklíčení" a odejít do Prahy dělat to, co mě baví.
Tedy, váš příběh mi celkem připomíná ten můj a nevidím žádný důvod, proč byste se nemohla věnovat zpěvu. (ale samozřejmě, neslyšel jsem vás :-))
Tedy, držím vám palce a přeju pevnou vůli, neslábnoucí odhodlání a dostatek sil! Budete-li potřebovat ještě nějakou radu, klidně se na mě obraťte (sem a nebo na můj mail). :-)
Přeju hezký den.
Lukáš Jindra

Kuriozní dotaz :D

(Aneta, 20. 9. 2009 12:39)

Můj dotaz bude asi trochu "mimo mísu", ale já si myslím, že s Vašimi profesními zkušenostmi mi budete umět odpovědět...
Do jaké míry je talent na zpěv dědičný? Znamená, že když rodiče nemají žádné hudební či pěvěcké dospozice, že jejich dítě je taky jistojistě nemůže mít?
Já jsem od dětství byla vedena k tomu, že jsem absolutně nemuzikální, protože i moji rodiče jsou (jak to tedy aspoň říkají). Teprve nedávno (je mi 19 let) jsem zjistila, jak moc mě to baví, začala jsem se hudbou zabývat... A zjistila jsem, že mi to asi docela jde a hlavně mě to baví. Myslím tím samozřejmě zpěv. Napadlo mě, jestli si to třeba naivně nenalhávám, ale já jsem spíše nadměrně sebekritický člověk, takže snad ne... jsem zmatená XD Chtěla bych se tomu věnovat hlouběji... Jenomže je to pro mě docela těžké, protože např. moje matka mi říká, že není možné abych byla nějak extra dobrá, protože to nemám po kom podědit, tak ať se ani zbytečně nesnažím :D (podotýkám, že mě nikdy neslyšela zpívat a už kvůli tomu, co říká, se před ní stydím) Pokud vím, tak z mojí rodiny uměl akorát velmi dobře zpívat můj děda.
Můj dotaz se Vám jistě zdá kuriózní (já sama se tomu směju), ale já věřím, že díky Vašim zkušenostem bude možné mi odpovědět.
Moc se mi líbí Váš přístup k výuce, takový moc učitelů nemá, proto se i bojím k nějakému učiteli zpěvu jít... :D Ráda bych k Vám chodila na hodiny, ale bohužel jsem až z Moravy :(
Děkuji za odpověď a přeji hezký den :)

RE: Dotaz

(Lukáš Jindra, 1. 7. 2009 0:10)

Dobrý den.
Lidé se mi hlásí během celého roku. Praxe je ale taková, že obvykle celý školní rok mám plno. Pouze vždy na začátku nového trimestru (tj. říjen, leden, duben) se většinou nějaké to místečko uvolní. Zájemce si zapisuju do "seznamu čekatelů" a jakmile se nějaké místo uvolní, tak prvnímu v pořadí okamžitě píšu mail nebo SMS. Největší nával bývá před začátkem 1.trimestru, nejmenší před začátkem 3.trimestru. Tedy v tento moment už mám čekatelů poměrně dost a je hodně pravděpodobné, že v říjnu 2009 už žádné volné místo nezbude. Pokud ale vydržíte čekat, můžu si vás zapsat do seznamu čekatelů a místo pro vás se mi zřejmě uvolní asi v lednu nebo dubnu 2010.
Přeju krásné léto!
Lukáš Jindra

Dotaz

(Veronika, 30. 6. 2009 23:19)

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat. Na jednom castingu mi bylo řečeno, že mám krásný hlas, ale že nutně potřebuji nějakého učitele, který by mne vedl správou cestou. Chtěla bych začít někam docházet od nového školního roku, proto se chci zeptat kdy se má člověk u Vás zapsat? Předem děkuji za Vaši odpověď. Veronika

RE: HegedusPavel@seznam.cz

(Lukáš Jindra, 14. 6. 2009 23:50)

Dobrý den Pavle,
šestihodinové koncerty jsou opravdu dlouhé - chce to mít už hodně zkušeností v oblasti pěvecké techniky, aby to hlasivky vydržely. Ve zpěvu nejde jen o hlasivky, ale i o bránici, břišní svaly, zádové svaly, apod. V zásadě se tedy dá říct, že zpěv je svalová práce. No a tak v podstatě platí totéž, jako když si chcete vypěstovat svalnatou postavu - je třeba pravidelně cvičit a SPRÁVNĚ cvičit! A tak hláška, kterou znáte od svých známých, je jistě pravdivá, jen je třeba vědět jak správně na to.
Ovšem jaká cvičení byste měl dělat, to bych vám přesně řekl jen, kdybych vás slyšel - každému totiž pomůže něco trochu jiného. Určitě si ale pěstujte správnou techniku dechu - její nedostatek bývá nejčastěji jádrem problémů s hlasem spojenými.
V Šumperku bohužel žádného pedagoga neznám. :-(
Ale jestli nevíte co o prázdninách, můžete přijet v červenci (2009) na Rockové kurzy do Dobré vody, kde budu učit a tam si můžeme o všem popovídat a takový hlasivkový trénink vyzkoušet! :-) Více informací najdete na těchto mých stránkách pod záložkou Aktuality.
Snad jsem vám alespoň maličko pomohl...
Držím palce!
Lukáš Jindra

HegedusPavel@seznam.cz

(Pavel, 14. 6. 2009 13:46)

Dobry den Tomáši, vzhledem k tomu, že jsem z větší dálky, nemohu u Vás pravidelně nastupovat na hodiny, a proto se táži touto cestou a doufám, že mi dovedete poradit. Jsem zpěvák jedné kapely a naše akce bývají celovečerní např. od 21:00 do 3:00, můj největší problém je výdrž hlasu. Někdy vydržím až do konce a někdy s ezase trápím už od začátku a dvě akce ve dvou dnech jsou pro mě nepředstavitelné. Chtěl jsem se optat, jak zlepšit výdrž mých hlasivek. Spoustu lidí mi říká, že hlasivky jsou jako sval a musí se trénovat, ale přeci jen jsou i určitě jiné metody. Můžete mi prosím poradit popříp. dát odkaz na nějakého hlasového poradce v okrese Šumperk?? Předem děkuji za odpověď. Tu mi prosím zašlete na HegedusPavel@seznam.cz S pozdravem Pavel

RE: dotaz

(Lukáš Jindra, 18. 5. 2009 1:38)

Dobrý den.
Běžný postup je, že se mi nějakým způsobem ozvete a já si vás zapíšu. :-) Pak už jen budete čekat, až se mi nějaké místo uvolní...
Určitě vám v tuto chvíli můžu říct, že v tomto školním roce (2008/09) se na vás určitě už nedostane. Mám úplně narváno a k tomu i nějaký ten seznam čekatelů na uvolněné místo.
Uvidíme, jak to bude v září - s příchodem nového školního roku vždy někteří žáci dál nepokračují a tím nastává šance pro čekatele. Pokud tedy vydržíte nějaký ten čas čekat, pošlete mi na můj mail svoje kontaktní údaje a co nejkonkrétnější rozpis časových možností během celého týdne a já si vás zavedu do seznamu čekatelů. Jakmile na Vás vyjde řada, ozvu se Vám. :-)
Pokud byste se se mnou chtěla alespoň vidět a prohodit pár slov, zvu vás na poslední koncert mých žáků v tomto školním roce ve čtvrtek 11.6.2009 ve Spolkovém domě. Začátek bude asi od 15:30 (ale může se ještě posunout na později). Po skončení koncertu budu pro své žáky pořádat na přilehlé zahrádce cca od 20:00 táborák. Klidně přijďte, jen ale nezapomeňte buřta s sebou!!! ;-D
Taktéž přeju hezký den!
Lukáš Jindra

dotaz

(Pavla, 17. 5. 2009 18:48)

Dobrý den Lukáši, prosím, jaký je běžný postup "rezervace místa" v případě zájmu o pravidelnou výuku? Nějaké dřívější zkušenosti se studiem zpěvu již mám (u p. Nopové), avšak nyní jsem již 5 let takovým domácím občasným samoukem a nějak to není ono:) Přála bych si tedy mít odborný dohled a zkouším kontaktovat Vás. Předem děkuji za informace. S přáním pěkného dne Pavla K.

RE: Prosba

(Lukáš Jindra, 8. 4. 2009 19:50)

Dobrý den.
Nejprve bych rád uvedl na pravou míru místo mého působiště: v současné době vyučuju pouze v Praze!
Samozřejmě, že nejlepší je osobní kontakt. Ale pokud je pro vás problém se dostat za mnou i do Prahy, pak vás možná i přesto potěším... Právě dokončuju nahrávku nových hlasových cvičení s názvem "Uvolňovací cvičení". Tato cvičení by vám mohla pomoci přesně od toho co říkáte. To, že člověk není schopen vyzpívat vysoké tóny, že cítí, že zpívá tzv. "krkem", že ho eventuelně i zpívání unavuje, bývá způsobeno tím, že člověk při zpěvu krk svírá. Tomuto problému se právě zmiňovaná nahrávka bude věnovat. Tedy stojíte-li o zaslání těchto cvičení, napište mi na můj mail a budete hned první v pořadí, komu CD pošlu. :-)
Držím palce,
Lukáš Jindra

Prosba

(GAbriella, 8. 4. 2009 19:20)

Dobrý den..také jsem tu jen náhodou...mám problém vyzpívat vejšky..ale do PArdubic,nebo kam..se nedostanu..už 10 let chodím do pěveckého sboru..Momentálně mi je 16 let..a s vysokými tóny mám problém...Moc bych ocenila vaši pomoc...vím že takle na dálku je to špatné..ale prostě mi přijde,že všechno táhnu rkem.. potřebuji pomoct =(..Můj email je kdyžtak : GAbriella-Ella@seznam.cz


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

následující »