Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kontakty + PORADNA

   

V případě potřeby mě neváhejte kontaktovat na mé e-mailové adrese: lukas@modernizpev.cz     
   
   
  


Diskusní fórum přemístěno sem: 
Níže už přidávat příspěvky nelze. Nové dotazy pište na nové stránky Pěvecké poradny.
   
   
  

Aktuální informace o mě hledejte na mém novém webu:
www.lukasjindra.cz

  

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

k technice zpěvu

(Kristýna, 22 let, 5. 2. 2013 11:36)

Dobrý den,zpívám několik let, ale trápí mě technické problémy, na kterých ovšem poslední tři roky pracuji. V hodině s pedagožkou dělám věci správně, ale doma je to někdy už horší. Mohl byste mi, prosím, poradit nějaký způsob, jak si sama mohu hlídat, aby se mi nezvedal hrtan a měkké patro, aby bylo dostatečně zvedlé? Tyto obtíže byly v mém případě dlouhodobé, což je důvod, proč to pocitově sama někdy už ani nerozpoznám.

Ještě bych se ráda zeptala na oktávová cvičení. V nich mám největší potíže s dechem. Ačkoliv dech cvičím a pracuji na jeho zlepšení, tak v tomto cvičení nemám absolutně představu, jak jej použít a jak zapojit bránici. Už jsem ze všech představ, které si snažím navodit, úplně zblblá, takže se spíš zablokuju a nejde mi to.

Budu ráda za Vaše tipy nebo pomůcky, pokud nějaké znáte. Děkuji.

Re: k technice zpěvu

(Lukáš Jindra, 5. 2. 2013 21:30)

Přeju hezký den.
Co se týče zažitých zlozvyků, je to vždy běh na poněkud delší trať, protože musíte přepsat informace ve svalové paměti. A když děláte něco špatně třeba 6 let a v té svalové paměti to je už silně zapsáno, nejde to přepsat za 14 dní. Ale buďte trpělivá, je to jen otázka času. A chápu, že přemíra informací může způsobit zmatek v hlavě. Proto si ani nejsem jist, zda Vám mám dávat vůbec ještě nějaké další rady, abych Vás nezmátl ještě víc. Ale to záleží na vás, jestli budete trpělivá a budete věřit radám své pedagožky a trpělivě čekat, až se to Vaše tělo přeučí a nebo jestli budete hledat další a další informace. Někdy se může stát, že další informace mohou doplnit mozaiku znalostí a člověk problematiku lépe pochopí. Ale velmi často mohou podporovat Váš současný stav, že už jste ze všeho zmatená...
Tedy ponechám na Vás, kterou cestou se vydáte. Na uvolnění hrtanu, aby se nadměrně nezvedal, bych Vám doporučil moje CD s hlasovými cvičeními, konkrétně sadu nazvanou "Uvolňovací cvičení", která se právě problematikou nadměrně zvedajícího se hrtanu zabývá.
Na zvedání měkkého patra Vám mohu doporučit nejlepší pomůcku a to neustále si navozovat pocit, že se Vám chce zívnout - to vždy měkké patro posune nahoru a pak už si jen tento pocit udržujete během zpěvu.
Co se těch oktávových cvičení týče, to už bych Vás potřeboval slyšet a vidět, abych slyšel, která cvičení přesně děláte a co přesně přitom dělá Vaše dechová opora. Tady Vám bohužel bez osobního kontaktu nedokážu na dálku poradit.
Přeju Vám hodně trpělivosti a čistou mysl. :-)
Lukáš Jindra

Rozsah

(Karolína, 1. 2. 2013 14:46)

Dobrý den,

je mi 22, učím se několik let klasický zpěv (jen jako koníček). Jde o to, že potkávám mnoho slečen, které se učí zpívat třeba jen 1 rok a tudíž ještě zpívají velmi potichu a nemají tolik techniku atd., ALE nedělá jim problém zazpívat třeba g2, které jim zní stejně lehce jako jejich ostatní tóny, takže jsou schopné zpívat skladby, na které já naprosto rozsahově nedosáhnu, protože dokážu plným hlasem zpívat jen do e2 a nedokážu se přes tento tón již mnoho let přehoupnout. Nad e2 dokážu zpívat už jen hlavovým slabounkým tónem a to asi do h2. Co se týče hloubek, tak tam běžně zpívám do malého a, slabě pak mohu do malého e. Nejlépe se mi zpívají tóny e1 a f1, přičemž nejlépe (plně, jiskřivě) mi zní tón g1, ale pamatuji se, že ten jsem se musela kdysi naučit, takže u přechodu f1-g1 asi automaticky zapojuji trochu techniku. Má otázka zní, zda je tento můj rozsah způsoben tím, že jsem méně šikovná na naučení se techniky, nebo jestli zde hrají roli fyziologické vlastnosti či nějaká nemoc? Také by mě zajímalo, jestli se z mého rozsahového těžiště dá poznat, jestli jsem mezzosopran, nebo sopran.
Děkuji Vám velice za přečtení tohoto komentáře. Přeji hodně radosti v hudbě!

S pozdravem
Karolína K.

Re: Rozsah

(Lukáš Jindra, 1. 2. 2013 16:51)

Přeju hezký den,
vůbec se nestrachujte, že byste byla snad méně šikovná. Váš rozsah je v pohodě a to, co Vám v tuto chvíli chybí, je asi tzv. "smíšený tón" nebo "mix" nebo "mixovaný rejstřík" - různí operní pedagogové to nazývají různě. A obecně má tato problematika více vysvětlení a označení...
Je možné, že kolegyně, o kterých píšete, měly od přírody jinak nastaven svůj hlas a tak se jim to učilo rychleji. A nebo je to také dáno dynamikou, protože hlasité zpívání funguje poněkud jinak a má jiná technická úskalí a tak je možno, že třeba do vaší fáze ještě ani "nedospěly". Důvodů tedy může být více, ale tím se nijak neznepokojujte a soustřeďte se sama na sebe a neobávejte se snad nějaké své méněcennosti. :-) Každý má problémy jinde...
Překonat onen "kritický bod" na tónu e2 je častý problém a někdy si vyžádá delší čas, než ho zdoláte. Ale pokud máte dobrou pedagožku, tak se nebojte, že byste ho jednou nepokořila. Chce to píli a trpělivost. :-)
Jinak, co se Vašeho hlasového oboru týče, to nedokážu na dálku posoudit, aniž bych Vás slyšel. To je dáno těžištěm hlasu, tedy místem, kde Vám hlas zní nejplněji, nejbarevněji a kde se Vám zároveň zpívá nejsnáze.
Přeju hodně pěvecké radosti!
Lukáš Jindra

Re: Re: Rozsah

(Karolína, 1. 2. 2013 17:58)

Děkuji Vám mockrát za odpověď, pedagožku mám výbornou, budu tedy nadále cvičit. :)
Mějte se dobře!
Karolína K.

Dotaz

(Ludmila, 29. 1. 2013 22:26)

Dobrý den chci se zeptat jestli k tomu zpevu ucite hrat i na kytaru diky za odpoved

Re: Dotaz

(Lukáš Jindra, 31. 1. 2013 10:52)

Dobrý den,
já jsem vystudovaný specialista na práci s hlasem. Hru na hudební nástroje bohužel neovládám v kvalitě, že bych to mohl vyučovat. Nicméně zajišťuju občas žákům i lekce kytary nebo piána, ale nejde to zároveň - jsou to samostatné lekce s jiným lektorem.
Lukáš Jindra

Zpev

(Kristýna Prouzová, 5. 1. 2013 16:53)

Dobrý den, je mi 18 let a zpěu se věnuji uz od 11 let, zpívála jsem tri roky pop, ale ted mam jinou učitelku která je skvěla ale spise se zameruje na operní zpev, proto bych chtelaa zjistit jestli bych se nemohla zamluit jednu hodinu a jestli by jste si mě poslechl , řekl chyby, a co bych popřípadě měla zlepšit. Bylo by fajn, kdyby jsme si nějaky termín modli dohodnout. Děkuji .. :))

Re: Zpev

(Lukáš Jindra, 5. 1. 2013 21:11)

Dobrý den,
jistě je možné domluvit se na nějakém termínu, kde bych si vás poslechl a poradil vám, na čem byste měla pracovat. Napište mi na mail (viz výše), jak jste na tom s časem a já se vám pokusím nějaký čas najít. :-)
Těším se na brzkou shledanou.
Lukáš Jindra

Re: Re: Zpev

(Kristýna Prouzová, 8. 1. 2013 17:28)

Nějak mi nejde vám napsat email nebo prisel vám? Ja jsem se chtělazeptat kdy by jste měl čas, mnam cas spis o víkendu, ale kdyby to bylo v týdnu určite bych se podřidila ;)

Re: Re: Re: Zpev

(Lukáš Jindra, 8. 1. 2013 18:30)

Dobrý den,
vaše maily mi přicházejí, ale odepsat vám nejde, protože máte plnou e-mailovou schránku. Musíte si ji vyprázdnit, jinak vám už žádný e-mail od nikoho nepřijde. ;-) A doporučuju také, abyste si navýšila kapacitu schránky!
Nicméně, bude asi dobré, když mi mailem pošlete své telefonní číslo a dohoda bude jednodušší. Pro jistotu zde je to moje: 777 935 537.
Lukáš Jindra

Re: Zpev

(Lukáš Jindra, 8. 1. 2013 9:25)

Dobrý den ještě jednou,
Kristýno, sice jste mi napsala mail, ale máte plnou e-mailovou schránku a moje maily se mi vrací jako nedoručené. Prosím, vyprázdněte se si schránku a pak mi napište ještě jednou. Jelikož jste mi nenapsala své telefonní číslo, nemám se s vámi jak spojit.
Děkuju.
Lukáš Jindra

kristyna-zpěv

(zdenka pouzova machdorotka@centrum.cz, 4. 1. 2013 18:23)

dobry den mam dceru 18let ktera zpiva chodi do zuš na solovy zpěv ikdyž zpiva operu rada by take zkusila pop.hudbu pro kterou nema pani ucitelka moc pochopeni jinak je super.je mozno si zaplatit par hodin pro dceru chteli by jsme slyšet vaš nazor pokud by to šlo.pochazime z trutnova.děkujeme za odpověd prouova

Re: kristyna-zpěv

(Lukáš Jindra, 4. 1. 2013 21:16)

Dobrý den,
jistě není problém, abyste si zaplatili pár hodin a přivezli svou dceru, aby poznala výuku zpěvu v populární hudbě.
Neváhejte mi napsat na mail (viz výše), kdy se vám to hodí a jistě se domluvíme. :-)
Přeju úspěšný rok 2013!
Lukáš Jindra

hlasový rozsah na konzervatoř

(Vojta ( 20 let ), 1. 1. 2013 17:50)

Dobrý večer, chtěl bych se zeptat jaký hlasový rozsah musím mít, aby mělo vůbec cenu dělat přijímačky na konzervatoř ? mám A - e2

Re: hlasový rozsah na konzervatoř

(Lukáš Jindra, 1. 1. 2013 18:17)

Dobrý den,
hlasový rozsah není až tak zásadní faktor. Každý zdravý hlas by měl při správném školení dosáhnout rozsahu alespoň 3 oktáv, ale i od toho pak budou vaše lekce na konzervatoři.
U přijímaček je důležité, aby porota slyšela, že máte dobrý sluch, cit pro rytmus, cit pro zvolený žánr a alespoň trošku zajímavý hlas. Zbytek vás mají na té škole naučit. :-)
Rozsah, co píšete, by neměl být na překážku, pokud mu ale bude odpovídat rozsah písní, které si k přijímačkám vyberete. :-)
Držím palce!
Lukáš Jindra

Mozol na hlasivkách

(Magda, 30. 12. 2012 16:59)

Dobrý den.Je mi 14 let a zpívám od malička, ale asi tak v 11 letech se mi na hlasivce objevil něco jako mozol lékař mi dal pauzu a měla jsem zhruba půl roku zákaz zpívání, zvyšování hlasu a šeptání.Vím že zpěv je to co chci dělat, ale bojím se,že se mi to může vrátit. Potřebovala bych nějak pracovat s hlasem, tak abych mohla zpívat tak jako dříve. Chtěla jsem se zeptat jestli to jde dát do pořádku, třeba s pomocí nějakého učitele zpěvu, který by se mi věnoval?

Re: Mozol na hlasivkách

(Lukáš Jindra, 30. 12. 2012 22:23)

Přeju hezký den,
asi jste měla na hlasivce tzv. uzlík nebo cistu.
To jste si uhnala pravděpodobně nesprávným zacházením s hlasem. Takovýto problém se jistě může vrátit, pokud opět budete se svým hlasem špatně nakládat.
Jediné řešení, které vám navrhnu, je najít si dobrého pedagoga, který vám vštípí základy správného zacházení s hlasem, naučí vás správnou dechovou a hlasovou techniku a vysvětlí zásady hlasové hygieny. Až si všechny tyto znalosti osvojíte, už se nebudete muset o svůj hlas bát. :-)
Držím palce a přeju hodně úspěchů ve zpěvu!
Lukáš Jindra

nachlezení

(Marcela, 19. 12. 2012 19:36)

Zdravím,chtěla bych se zeptat je mi 12 let a normálně výšky vytáhnu,ale když jsem nachlazená,mám rýmu a ráno mě bolí trošku krk tak mi při zpěvu chvílemi přeskakuje hlas a výšky nevytáhnu je ticho nebo strašně slabě je to slyšet.Je to normální?

Re: nachlezení

(Lukáš Jindra, 20. 12. 2012 10:27)

Přeju hezký předvánoční čas,
je zcela normální, když má člověk nemocný krk, že se to projeví na kvalitě zpěvu. Zduřeným sliznicím i hlasivkám se poněkud změní jejich fyzikální vlastnosti a je daleko obtížnější s nimi pracovat. Do určité míry se to dá zmírnit kvalitní prací s dechovou oporou. Ale nejlepší je dbát na prevenci, abyste se vyhnula nachlazením, rýmám, angínám a chřipkám... Pokud už onemocníte, tak pokud to není nezbytné, raději nezpívejte a snažte se rychle vyléčit.
Každopádně obtíže, které popisujete, jsou naprosto typické pro takovýto druh onemocnění.
Přeju zimu bez nachlazení. :-)
Lukáš Jindra


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

následující »