Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kontakty + PORADNA

   

V případě potřeby mě neváhejte kontaktovat na mé e-mailové adrese: lukas@modernizpev.cz     
   
   
  


Diskusní fórum přemístěno sem: 
Níže už přidávat příspěvky nelze. Nové dotazy pište na nové stránky Pěvecké poradny.
   
   
  

Aktuální informace o mě hledejte na mém novém webu:
www.lukasjindra.cz

  

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Re: hodina

(Lukáš Jindra, 12. 9. 2011 16:02)

Přeju hezký den,
nic se v pěvecké výuce nedá stanovit univerzálně. Co žák to jiný hlas, jiný problém, jiná nátura, jiná rychlost učení, jiná trpělivost, jiné nadšení, jiná sebedůvěra, jiná sebekritika... ...
Proto se snažím ke každému žákovi přistupovat zcela individuálně. Nejenom že každému žákovi dávám jiná cvičení, ale každý žák má i jinou náplň hodiny. A v tom zohledňuju i přání žáka, co by rád na hodině dělal, aby ho bavila. Nicméně to má určité meze, abych se nezpronevěřil pěvecké pedagogice.
Tedy není jednoznačná odpověď na vaši otázku, jak dlouho s žáky cvičím. Kdybych to zprůměroval, bývá to asi polovina hodiny, ale jsou i žáci, se kterými jen celou hodinu cvičím a žádné písničky nedělám, ale naopak mám i žáky, kde většinou vůbec cvičení neděláme, ale převážně pracujeme na písničkách. Tedy se opravdu podřizuju technické úrovni žáka a jeho přáním.
Samozřejmě, než určitá cvičení dosáhnou svého výsledku, je třeba je dokolečka opakovat, třeba rok i déle. Myslete na to, že hlasivky, bránice i vše ostatní, co se při zpěvu zapojuje, jsou svaly. A když chcete svaly vycvičit, musíte po delší čas provádět určitá cvičení stále dokola. A ve zpěvu je to to samé - prostě trénujeme svalovou hmotu. Zde bývá často na obtíž nedočkavost u žáků, kteří by rádi měli všechno hned, ale ono to prostě fyzicky nelze.
Jiná věc je, jestli děláte písničky, co vás nebaví - pak by možná stálo za to, promluvit si s vaší učitelkou, jestli by nebyla svolná alespoň k malé obměně repertoáru. Ale třeba vám dala tyto písničky s nějakým pedagogickým záměrem. Já se snažím většinou dávat svým žákům takové písničky, co je baví, ale je pravda, že občas, když potřebuju, aby zvládli určitou technickou zdatnost, vyberu jim s určitým záměrem písničku sám.
Doporučuju vám tedy trpělivost a otevřenou debatu s vaší učitelkou o tom, co chcete a co ne. :-)
Ať se vám daří! :-)
Lukáš Jindra

RE: Belting

(Lukáš Jindra, 26. 6. 2011 22:44)

Dobrý den ještě jednou. :-)
Samozřejmě netuším, co vás přesně učí vaše učitelka a nevím, jak zpívá. Můžu soudit jen podle vašeho letmého zmínění.
Co říkáte o "Betingu", mě přivádí k domněnce, že asi to podobné, co tím myslím při své výuce já, respektive dnes pod pojmem "Edge". Tento způsob poskytuje plný, možná ještě "plnější" tón, než tón, který se v české terminologii nazývá "plný tón".
Váš popis na mě působí, že vaše pedagožka učí "klasickým" stylem, tedy tím stylem, který je obvyklý pro lidové školy umění, pro operu a dá se i tímto způsobem zpívat v klasických muzikálech.
Nicméně současná moderní populární hudba a moderněji pojaté muzikály vyžadují jiné zacházení s hlasem a namísto toho, čemu se v Česku říká "hlavový tón", použít právě některý ze stylově znějících způsobů, např. onen "belting". Ale dokonce to není ani jediná cesta, jak se dostat do výšek, aby to znělo řekněme moderně, či rockově, nebo jak to chcete nazývat. Každopádně způsobem, kterému se u nás říká "hlavový tón", výšky nikdy nebudou mít potřebnou stylovou hutnost a kovovost, kterou třeba vyžaduje rock nebo jiné moderní styly pěveckého projevu v populární hudbě.
Ale jak jsem vám už psal, nejlepší by bylo sejít se osobně, abyste mi ukázala, jak zpíváte a já vám předvedl osobně moderní neklasický projev ve výškách a navedl vás, jak toho dosáhnout.
Co se týče výroku, že hlasivky se naučí dobře jen 1 styl zpěvu a jiný nedokážou, s ním úplně nesouhlasím. Hlasivky jsou uzpůsobeny k tomu, aby zvládaly všechny styly najednou. Na druhé straně platí v jakémkoli lidském konání, že "zvyk je železná košile", ale dobře trénující a dobře přemýšlející zpěvák se s tím dokáže vyrovnat. :-)
Tak držím palce!
Lukáš Jindra

Re: RE: Belting

(Lenka, 12. 9. 2011 14:00)

Hezký den :-)
jsem tu zase po delší době... Pořád chodím za paní učitelkou a poctivě cvičím to "propojení rejstříků", smíšený rejstřík, a "cpaní to do masky". Už se na nic neptám, protože když prý takto budu trpělivě trénovat rok, dva, tak to potom bude dobrý a už prý s hlasem budu moct dělat, co budu chtít. Na to, jak prý zpívá ona, se dívat nemám, až tu techniku budu mít zvládnutou, tak můžu už dělat cokoliv s hlasem. A samozřejmě s ohledem na to, že hlas není postavený na "černošské" písničky, takže na ty mám stejně zapomenout. Když mně se ale muzikálové zpívání moc nelíbí, já radši právě tu současnou modernu, nebo prostě cokoliv nemuzikálového :-), i když černošské zpívací ústrojí, to opravdu nemám :-). Tak teď nevím. Opravdu škoda, že do Prahy se jen tak nedostanu... :-( Takže já se asi ozvu znovu za rok...

Re: Re: RE: Belting

(Lukáš Jindra, 12. 9. 2011 15:42)

Přeju hezký den,
asi by bylo nejlepší se vidět a slyšet, abych vám předvedl, jaké jsou možnosti lidského hlasu a abyste si to sama zkusila. Jistě je pravda, že černoši mají obvykle trošku jinak zabarvený hlas než my běloši, což je dáno trochu odlišnou anatomií. Nicméně, že byste si nemohla zazpívat jejich písničky, s tím nesouhlasím. Jen na vašem zpěvu bude pravděpodobně znát, že nejste černoška. Ale budete-li trvat na "černé" barvě vašeho hlasu, tak i to se dá do určité míry ovlivnit. Jistě už jste slyšela pár bílých zpěvaček, které zpívaly skoro tak jako černé - je to do značné míry věcí cviku a správných cvičení.
Také i vám můžu navrhnout jako "nouzové" řešení, pokud nebudete moct za mnou přijet do Prahy, můžeme se zkusit spojit alespoň po Skypu, neboť takovou výuku budu nabízet od příštího kalendářního roku.
Držte se! :-)
Lukáš Jindra

RE: Můžu se stát zpěvačkou???

(Lukáš Jindra, 6. 9. 2011 22:58)

Dobrý den,
o úspěchu v muzice se říká, že je to 10% talentu a 90% dřiny.
Já zastávám teorii, že naučit se zpívat může každý. Je ale hodně individuální kdo za jak dlouhou dobu.
Nicméně ve své pedagogické praxi se setkávám většinou s žáky, co těch 10% s přehledem mají, ale drtivá většina z nich nemá těch zbylých 90%. Pokud chce člověk v muzice něco dosáhnout, musí na sobě opravdu dřít, denně cvičit, sám se snažit a nečekat, že ho do cíle někdo dostrká.
Tedy přeju dostatek trpělivosti, píle a cílevědomosti.
Lukáš Jindra

Můžu se stát zpěvačkou???

(lucie, 18. 5. 2011 17:43)

Dobrý den,myslíte si ,že se člověk musí narodit zpěvákem nebo se z něho zpěvák může stát když bude hodně trénovat.Já totiž nemám hlas pro zpěv,hudba je pro mě vším a chtěla bych se stát zpěvačkou myslíte si že se jí můžu stát když budu tvrdě cvičit??? Děkuji Lucie

Re: Můžu se stát zpěvačkou???

(Vladimír, 6. 9. 2011 17:40)

Jestliže si myslíme že nemáme moc něco učinit, pak i když ji máme, ale pochybujeme pak ji určitě nemáme.A jestliže ji nemáme ,ale myslíme si že ji máme, pak ji skutečně získáme!
Ps:Ne na sílu ,ale s láskou...

RE: Au au:/

(Lukáš Jindra, 5. 9. 2011 11:08)

Ahoj Michale,
myslím, že sis problém diagnostikoval sám správně. Samozřejmě neslyšel jsem tě, nebyl jsem u toho, ale to, co popisuješ, by udělalo nedobře nejednomu zpěvákovi - nedostatek spánku, zakouřené prostředí, občas neuhlídané tlačení ve výškách, následně celou noc dýchání chladného vzduchu ve spacáku... Pravděpodobně se ti nestalo nic zásadního, jen jsi nakombinoval věci, co hlasivkám nedělají dobře.
Teď ti doporučuju dělat si hlasivkovou masáž, co jsem tě učil, přijímat dostatek vitamínu B, snažit se dodržovat alespoň částečný hlasový klid a vyhýbat se rizikovým faktorům, které máš u sebe vypozorované.
Ale fakt si z toho hlavu nedělej, pravděpodobně to není nic vážného, alespoň ses poučil pro příště - jak jsi to popisoval, možná bych s tím i já měl problém. :-)
Drž se a ať jsi brzo fit!
Lukáš Jindra

Re: RE: Au au:/

(Michal Hoos, 5. 9. 2011 23:20)

Ahoj,

Naštěstí se to do tří dnů zcela spravilo. Prakticky dva dny jsem mluvil jen vyjímečně, chtěl jsem hlasivkám dát čas na zotavenou jako omluvu:D, čajíčky a vincentka zavlažovaly:). Můj problém je, že naše písničky mám navyklé zpívat celej napnutej:/ tlačím to jak slonice mládě. Behěm každého cvičení se snažím být naproto volný a netlačit ale jde to pomalinku:/ občas jedu třeba celej song absolutně volnej a jen mi to udělá radost skočíme na jiný a já jsem zase napnutej jak struna:/. Je to běh na dlouhou trať... téměř čtyři roky jsem zpíval napjatej a tahal jsem zpěv až z paty:/ svalová paměť se přepisuje hůř, než ta počítačová:D.

Au au:/

(Michal Hoos, 29. 8. 2011 9:37)

Ahoj Lukáši:),

Mám problém:(. Tenhle víkend jsme s kpaelou hráli na jedné narozeninové oslavě. Před tím jsem se pravda jen lehce rozezpíval ale koncert jsem odzpíval bez problému, neřval jsem ani hlasivky nepřepínal. Hráli jsme asi jen půl hodiny a pak byla hodina pauza a hráli jsme to znovu celou půlhodinku. Ihned jak jsem dozpíval jsem přesto, že jsem neřval a snažil se zpívat s volným krkem (pravda stále ještě někdy tlačím, když jdu do výšek... to budu vychytávat dlouuuho:) ), cítil na hlasivkách únavu a trochu pocit jako bych někde řval:/. Pravda v té místnosti se dost kouřilo a cigaretový kouř je fakt hrozný zabíják hlasivek:/ ale i tak. No a pak jsem přespával v autě a do rána se dost ochladilo... spacák mi sice zahříval celé tělo ale dýchal jsem ten studený vzduch a když jsem se ráno probudil už jsem cítil, že jsou hlasivky unavenější, než předtím večer. A před den se to zhoršilo... to bylo včera. Dneska se cítím vyloženě jako kdybych se někde vyřval a špatně se mi mluví jako, když je člověk silně nachlazený ale v krku mě nebolí. Jímá mě z toho hrůza, protože přeci jen pracuji neustále na tom abych zpíval volně a rád bych zpíval ještě desítky let:D (přecše mi je jen 21:/). Pravda den před tím koncertem jsem spal asi jen čtyři hodiny... hold na tak velké oslavě se těžko hledala vůle říct (já musím jít spát dobrou noc:D... ale příště už to udělám:/). Takže co teď? V práci, kterou dělám se dá těžko celý den mlčet, protože pracuji s lidmi... ale snažím se dneska chytat práce jen jako tisknutí a tak abych mluvit nemusel... a jediné horké nápoje jsou tu čaj a horká čokoláda z automatu:D.

Tahle situace mě udivuje hlavně kvůli tomu, že na zkoušce obvykle zpívám hodně, protože naše zkoušky dosáhnou někdy i osmi hodin (z nichž tedy zpívám čistého času asi čtyři a přitom pak můžu bez problému mluvit a klidně i zpívat dál a zpívám tam stejným způsobem jako jsem zpíval na tom koncertě) a tady jsme hráli jen půlhodiny , hodina pauza a půlhodiny.

Dle mého za to může nedostatek spánku, cigaretový kouř a studený vzduch dýchaný přes noc... taky jsem musel chtě nechtě párkrát v tričku ven, kde už bylo chladno ale bojím se, aby to nebylo něco vážnjšího:(

RE: konzervatoř

(Lukáš Jindra, 25. 8. 2011 11:41)

Přeju hezký den,
přijímačky určitě zkuste! I když by to nevyšlo, alespoň se porovnáte s konkurencí a zjistíte, na čem dál pracovat, aby to případně vyšlo za rok. :-)
Těžko na dálku soudit, zda máte šanci, když jsem vás neslyšel. Také nevím, na kterou školu se hlásíte. Na kvalitních konzervatořích bývá obvykle velký nával a vysoká konkurence. Ale jsou i školy, kam není těžké se dostat. Tedy nedokážu takto obecně zhodnotit vaše šance, ale každopádně doporučuju, určitě přijímačky zkuste!!! :-)
A trojky z matematiky se nebojte - tento předmět není na konzervatořích důležitý. :-)
Držím palce!
Lukáš Jindra

RE: poradenství

(Lukáš Jindra, 25. 8. 2011 11:34)

Dobrý den,
já vyučuju v Praze. V Olomouci žádného kolegu neznám, ale chystám výhledově začít vyučovat po Skypu, protože vás, co stojíte o mou výuku a nemůžete se ke mně dostat, je čím dál víc. Tedy, pokud máte počítač dostatečně vybaven, pošlete mi do mailu na sebe kontaktní údaje a jakmile s touto výukou začnu, ozval bych se vám.
Přeju hezký zbytek léta. :-)
Lukáš Jindra

konzervatoř

(ondra, 20. 8. 2011 22:01)

Chtěl bych se prosím zeptat, jakou mám asi tak šanci dostat se na konzervatoř v oboru klasický zpěv. můj hlas odpovídá rozsahem i barvou basu - velké E až f1 - zpívám asi dva rok a pár měsíců. Naše sbormistrině mě chválí a zpívám s ní duety. Přesto se ale obávám, že konkurence bude dost tvrdá. dopusud jsem zpíval árie převážně z oper a muzikálů, jako jsou bídníci, prodaná nevěsta... a také sborové písně, a starou hudbu, nebo také basový part v rybově mši. nejvíce mě tíží, že jsem měl letos trojku z matematiky, čili jsem přišel o vyznamenání, což bude asi dost problém. Proto bych se chtěl prosím zeptat, kolik se tak asi na konzervatoře hlásí lidí a na jaké úrovni, abych věděl jestli to vůbec cenu má. Děkuji za každou odpověď.

poradenství

(Martina, 15. 8. 2011 23:08)

Dobrý den, nenašla jsem na Vašich stránkách odkud jste. jsem učitelka a poslední dobou mám namožené hlasivky, byla mi doporučena návštěva hlasového odborníka,ale nemohu se žádného dopátrat. jsem z olomouce, nemáte nějaké typy,nebo nejste sám z olomouce? moc děkuji za radu

RE: Chraplák a hluboké tóny

(Lukáš Jindra, 13. 8. 2011 16:22)

Přeju hezký den,
"chraplák" se dá vytrénovat stejně tak u dívek jako u chlapců, jen je pro to potřeba mít dobře zvládnutou dechovou a hlasovou techniku, abyste si neublížila.
Správným tréninkem je možno hlasový rozsah rozšířit jak nahoru, tak i dolu.
Je možné, že máte ještě doznívající mutaci, ale to se nic neděje, to se usadí. :-)
Držím palce! :-)
Lukáš Jindra

Chraplák a hluboké tóny

(Linda, 1. 8. 2011 17:40)

Dobrý den, dá se ,,chraplák" u dívky při zpívání nějak nacvičit? bude mi 16 a mám docela hluboký hlas a i hluboko vyzpívám a chtěla bych vyzpívat ještě hlouběji..myslím,že hlasivky nemám ještě uplně usazené, protože mi to sem tam párkár přeskočí...předem moc děkuji za Vás názor :) Pěkný den :)

RE: pomooooooooooc!!!!!!!!!!!!

(Lukáš Jindra, 29. 7. 2011 11:46)

Přeju hezký den,
proti hlasové únavě je nejlepší prevence kvalitní pěvecká technika! :-) Pak je samozřejmě důležitý spánek a určitá "hlasová hygiena".
Když už si člověk hlasivky unaví, záleží na míře únavy, či poškození, co pomůže. Hlasivkám dělá dobře dostatečný přísun vitamínu B, kloktání vincentky, v případě bolení v krku šalvěj v podobě čaje či mombónů, na odhlenění je pak dobrý jitrocelový sirup. V případě většího poškození hlasu je nejlepší navštívit foniatra a ten doporučí způsob léčby - samozřejmě existují různé tabletky, ale o jejich používání doporučuju poradit se s lékařem.
Každopádně nejlepší lék je "absolutní hlasový klid", což znamená vydržet po určitou dobu nevydat ani hlásku (tedy ani nepřitakat "hm", nebo ani si hlasitě oddychnout). A délka takovéto léčby závisí na míře poškození hlasu - nadměrné překrvení hlasivek může být takto vyléčeno třeba už za den, náběh na uzlíky za 3 i více dní...
Ovšem, po ukončení absolutního hlasového klidu je nutno začít hlasivky rozhýbávat velmi opatrně a pozvolna se správnou dechovou a hlasovou technikou se zřetelem na hlavové a hrudní rezonance. Pokud začnete zpívat rovnou naplno se stejnými chybami, váš problém se objeví rychle znova.
Držím palce v úspěšnosti léčby hlasivek...
Lukáš Jindra

pomooooooooooc!!!!!!!!!!!!

(Majda, 17. 7. 2011 20:47)

Lidé zlatí, pomáhá něco na vyřvaný hlasivky kromě hlasovýho klidu? (ne vyřvaný, prostě vyzpívaný, žádnej chraplák ni growl, jen když dlouhu zpívám, tak si je vyzpívám)
Jestli je třeba ovlivní, když jsou v teple, či nějaká zázračná bylina, jánevim prostě kurňa cokoli :-) co by mne alespoň trochu vysvobodilo z naprostého zoufalství způsobeného tím, že zpívati nemohu
:-! -> :,-o -> :´-(

Re: pomooooooooooc!!!!!!!!!!!!

(Majda, 17. 7. 2011 21:54)

Aha, spát mám, tak to jo, to jsem nezkusila :-)

RE: stažený krk

(Lukáš Jindra, 26. 6. 2011 22:52)

A ještě jednou dobrý den...
Pokud se učíte zpívat krátce a uvolňovací cvičení děláte teprve nějaké 2 měsíce, tak to se nedivím, že se vám ještě stává, že se někdy ve výškách přiškrtíte. Zpěv je svalová práce. A tak jako z vás po 2 měsících navštěvování posilovny nemůže být profi kulturistka, tak ani ve zpěvu nelze očekávat, že budete umět všechno hned. Zpěv je určitá velmi přesná tělesná zdatnost - když jste si poprvé sedla na kolo, také jste se na něm neudržela - je třeba to pořád zkoušet a pilovat techniku a jednou pak budete jezdit i bez držení řídítek. ;-)
Ve zpěvu platí, že člověk nesmí chtít všechno hned - naopak musí být trpělivý, vytrvalý a neustále pilně trénovat. :-)
Tedy přeju hodně trpělivosti!
Lukáš Jindra


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

následující »